Passionerede mennesker i sundhedssektoren skal blive bedre til at prioritere sig selv

af | 3. januar 2020

DU skal hele tiden være den der giver – men du må også gerne få!

Et særligt kendetegn ved passionerede mennesker i sundhedssektoren, er at de giver alt de har. Deres tid, energi, overskud – alt der er.

Men når vi giver meget, skal vi også huske at få. For når vi ikke husker os selv, så går det galt – og for nogen ender det i stress.

Derfor er det SÅ vigtigt, at du prioriterer dig selv. Du må gerne bruge tid med din familie. Du må gerne gå langsomme ture. Du må gerne stoppe op, og nyde en regnbue.
Det er faktisk vigtigt du gør det, og tager dig af dig selv – for du kan kun give noget godt til din familie og patienter, når du selv har det godt. Vær nærværende – mærk dig selv – slap af – du må godt kede dig. Du behøver ikke… Nej… Du BØR ikke have 117 ting kørende i hovedet hele tiden.

(Hvis det er svært for dig, og du mærker uroen og presset, er du altid velkommen til at skrive til mig. Jeg brænder for at hjælpe andre i sundhedssektoren, så ingen behøver opleve stress som jeg har gjort. Når du giver meget energi og omsorg, skal du også huske at få. Får du?)

Jeg har talt med en sygeplejerske, der i den grad brænder for sit arbejde. Hun ved hun gør det supergodt, og kan se at hun gør en stor forskel for de patienter og klienter hun arbejder med. Hun sætter en stor ære i at gøre det så godt og professionelt som muligt.

Hun er ofte den, der bliver bedt om at tage sig af de vanskelige samtaler, de svært syge og dårlige, hun tager ofte overarbejde og træder til, når der kræves noget særligt. Det giver hende et kick – og hun får energi af det. Endorfinerne kører rundt, når hun har gjort det godt. Hun mærker en velvære og ro og naturlig træthed.. efter at have været på 120% – og siger eftertænksomt… der er nok et alarmsignal.

Hun er én af de ildsjæle vi kan møde som patienter, og som vi aldrig glemmer.

Det jeg også hører i hendes fortælling er, at hun er en rigtig god ”performer” – på scenen på hendes arbejdsplads. Hun er god i alle roller, og træder altid til. Hun giver sig helt til hver ”forestilling” – og da jeg nævner det for hende, svarer hun. Ja det er et godt billede. Når jeg så sætter mig i bilen efter arbejde, får jeg hjertebanken og kan køre forkert.

Hun er ikke alene om at reagere med fysiske symptomer med hukommelsesproblemer, dårlig søvn, hjertebanken, blodtryksforhøjelse.
Det er vigtige advarselssignaler om at du skal lytte til kroppen, for dens signaler kan hjælpe dig til at stoppe op – og finde ind til det du har brug for… for at kunne klare arbejdet.
Det er så vigtigt at du får tid, rum og plads til dig selv. Råd og vejledning om hvordan du kan lære at give dig selv noget af al den omsorg, hjælp og pleje som du øser ud over andre.

Ellers holder du ikke til det…