Ønsker og drømme i læge- og sygeplejerske liv

af | 18. januar 2021

Det spørgsmål berører

Hvad ønsker og drømmer du om?

Så bliver der en pause, en stilhed og en dyb berørthed. Nogle græder, for spørgsmålet rammer ind i en smerte.

Som mærkes i telefonen, når jeg taler med pressede kolleger.

Spørgsmålet gør opmærksom på noget, som er glemt i en travl hverdag.

Fortrængt.

De andre kommer først

Det er de andre, det kommer an på. Det er patienterne, det er de ansatte, kollegaerne – det er at opfylde de krav, der er om journalføring og dokumentation mv.- og så er det familien. De andre først.

Det gør ondt at blive mindet om, at du ikke under dig selv det samme, som du øser af til andre. Du mærker, at du kommer til at betale en “pris” for at tilsidesætte dig selv.

At du glemmer og tilsidesætter at finde ind til det, der betyder noget for dig selv, i dit liv.  Det vigtigste for dig selv, det bliver også det vigtigste for alle andre. Hvis du hele tiden siger ja, ja, ja til alle andre, ender du med at sige nej til dig selv.

Giv dig selv plads og diskuter ikke med din indre “kværn”

At finde ind til det du ønsker og drømmer om i dit arbejds- og privatliv, kræver at du lytter efter det.

Finder stilheden og giver plads til roen. Mærker rummeligheden, så det du ønsker kan vise sig for dig, og “lande i dig”.

Hvis du har en indre “kværn” der kører hele tiden og taler til dig. Så lad den være. Du kan registrere den er der, og lade være med  at give den  opmærksomhed.

Den fortæller måske hvad du skal gøre, og hvad du ikke har gjort på den bedste måde. Det giver bekymringer og uro. Den bebrejder dig og gør dig tung om hjertet, og begrænser dit liv.

Så lad den være, og engager dig ikke i den. Så vil dens magt fortage sig stille og roligt.

Ro og stilhed gør noget godt for dig

Stilheden er én af vejene til større klarhed og viden om, hvor og hvordan du skal tage fat i et presset og stresset liv, som du ikke ønsker skal fortsætte de næste mange år. Hvor konsekvensen af at du fortsætter med at leve som du gør nu, ikke er sund og rar at tænke på.

Det er det første skridt som du med stor fordel kan vælge, hvis du ønsker et liv, hvor du lever i overensstemmelse med dine værdier, dine ønsker og drømme. Du kan gøre det alene (det kan være svært, og det har du måske allerede forsøgt), og det kan foregå ved, at du får støtte, tillid, råd og opbakning fra en anden, der har erfaringer gerne både teoretisk og praktisk, fra egen livshistorie. Det at have en anden med på “sidelinjen” – der kan støtte og guide, gør det nemmere at holde fast i det du ønsker.

Vælger du dig selv til?

Det første skridt er at vælge dig selv til.  Det lyder enkelt og logisk. Virkeligheden viser noget andet. Mange i social- og sundhedssektoren oplever stort pres og stress, før de selv eller kroppen siger fra. Ofte sker det sent – når en sygemelding er uundgåelig.

Jeg taler af erfaring. Det er først, da jeg indser og mærker på kroppen, at jeg ikke både kan fortsætte mit lægeliv i et så højt tempo, med mange bolde i luften både privat og arbejdsmæssigt –  og selv overleve i det. Først der giver jeg slip, og finder en langtidsholdbar løsning.

Det samme sker for de kollegaer, læger, sygeplejersker og plejehjemsledere, der vælger et individuelt eller gruppeforløb/kursus – hvor ro og mindfulness er en del af “pakken”. Det er at starte med at vælge sig selv “til”.

Så belønnes du i hverdagen

Ved at vælge fokus på det du SELV ønsker i dit liv, vil  små ændringer gøre en forskel. Især når du ser lidt længere frem. Det er ligesom at ændre en sejlkurs.. En lille kursændring her og nu, vil gøre en stor forskel hvis du sejler støt. Du ender et andet sted f.ex om 2-3 år. Små ændringer i hverdagen gør en stor forskel på sigt.

De første små skridt, er de vigtigste. Det er for mange også de sværeste. At give slip, og ville noget andet. Det er de modigste skridt, for du fravælger det du “plejer” og søger nye løsninger og måder at være i dit arbejde og i dit privatliv på.

De er de klogeste skridt, hvis dine ønsker og drømme – skal have en chance for at kunne realiseres.

Dine muligheder

Der er  mulighed for at  høre om de muligheder du har, for at tage dine første skridt væk fra en stresset  og utilfredsstillende hverdag, hvor du ikke når det du ønsker og ikke trives.

Hvis du ikke mærker grundglæde, når du slår øjnene op om morgenen, og ikke har den arbejdsglæde som du ønsker og drømmer om, så er det ikke for sent at tage ansvar for dit eget liv – og give dig selv omsorg.

Det fortjener du – egenomsorg, og det gør en større forskel, end du måske kan forestille dig. Ikke bare for dig selv, men også for dine patienter og din familie.

Skriv en besked til mig, helt fortroligt, hvis det er nu du er parat til at høre om dine muligheder og første skridt i en ny retning. Der er flere muligheder. Det bestemmer du helt selv.