Tre forskellige foredrag

Vi sætter fokus på, hvordan du øger energien og overskuddet i en presset hverdag

Sådan undgår du at brænde ud

Tre forskellige foredrag

Vi sætter fokus på, hvordan du øger energien og overskuddet i en presset hverdag

 

Lægens Stol tilbyder forskellige foredrag om, hvordan du undgår stress og at brænde ud. Foredrag med inspiration og tips til dig, der er medicinsstuderende, læge, sygeplejerske eller leder.

Foredragene giver inspiration og tips til, hvordan du med små ændringer øger energien og overskuddet i en presset hverdag.

”Jeg vil hellere presse mig selv end at give patienterne længere ventetid”.

Sådan arbejder mange læger og sygeplejersker. Den faglige og ambitiøse drivkraft ligger dybt os. Det ligger i vores DNA, at vi tager ansvar for patientens liv og helbred – og at de kommer først. Vi sætter os selv til sidst.
Det er en prisværdig holdning, men i længden er den opslidende.

Danske læger scorer højt på arbejdsrelateret stress

Danske læger er én af de grupper der scorer højest på arbejdsrelateret stress.

Som læger er vi vant til at skulle klare udfordringer og er robuste. Vi bider tænderne sammen og udfører arbejdet så godt som muligt.

Lægekulturen gør, at vi af frygt for at blive opfattet som svage og sårbare, ikke er tilbøjelige til at bede om hjælp.

Stress i sygehusvæsnet

En ny undersøgelse fra Overlægeforeningen viser, at 35 procent af overlægerne føler sig stressede.  Den afslører stresssymptomer blandt overlæger, der ellers ikke erklærer sig stressede. Det forplanter sig på afdelingen – til lægekollegaer og sygeplejersker, der også har deres udfordringer- måske i endnu højere grad.

Næsten halvdelen af danske overlæger lider af moralsk stress, hvor de ikke har nok tid til kerneopgaven, men bruger tid på opgaver, som andre ligeså godt kunne udføre.

En stor del af praktiserende læger oplever stress – 2/3 i middelsvær til svær grad – og reagerer iflg. undersøgelser med at arbejde mere -og holde mindre ferie.

En del yngre læger af dem der søger hjælp (hos ut) overvejer- eller søger væk fra klinikken. Iflg. Lægeforeningen er der en tendens til at yngre læger søger til specialer, hvor der ikke er direkte patient-kontakt – måske pga. frygten for klager og udskamning.

Foredrag 1: Styrk trivsel og arbejdsglæde og tiltræk fremtidens læger

 

I dette foredrag tager læge Grethe Harbo fat på nogle af de udfordringer – på godt og ondt -som læger oplever i deres arbejdsliv.

Statistikker om lægers arbejdsmiljøforhold taler deres tydelige spor, og Grethe Harbo møder i sit virke i Lægens Stol de konkrete problemer, dilemmaer og modgang, der gør, at nogle læger søger vejledning og hjælp.  Ofte meget sent.

Grethe Harbo giver en udførlig indføring i:

 • resiliens
 • mindfulness
 • compassion

Som er veje til dynamisk balance og overskud, og giver deltagerne eksempler på en række konkrete redskaber, der er med til at øge fokus, give overblik, nærvær og tilstedeværelse – forhold, der øger trivsel og arbejdsglæde for den enkelte og for organisationen.

En klogere, sundere og mere bæredygtig strategi – der tiltrækker yngre kollegaer  og giver større trivsel – vil have stor afsmittende effekt.

Hvis både ledelse og ansatte er motiverede og åbne for nye metoder, vil samarbejdet bedres og det vil være med til at ændre kulturen.

 

Fordrag 2: Når kitler kommunikerer

 

Emne: Om hvordan vi forvalter vores roller og værdier som læge og leder

I dette foredrag sætter Grethe Harbo de sundhedsprofessionelle i centrum. På medicinstudiet og under speciallægeuddannelsen, får vi en stærk faglighed og stor teoretisk viden.

Når vi så møder patienter og deres smerter og lidelser ude i virkeligheden, bliver vi stillet over for andre udfordringer. Det er vi måske ikke (helt) så godt ”klædt på” til.

Måske er vi ikke bevidste om vores kommunikation, før vi oplever problemer. Og det er dette, der er temaet for foredraget:

 • Hvor bevidste er vi om, hvordan vi kommunikerer de forskellige lægeroller og er det er i overensstemmelse med (egne livserfaringer og ) vores værdier.
 • Hvilken indflydelse hyper-involvering eller depersonalisering har på relationen til patienten
 • Hvordan compassion og empati bruges strategisk
 • Hvordan kommunikerer vi til andre, hvordan modtager vi fra andre, og hvordan opfatter vi vores egen rolle i relationen.
 • Hvor godt kender vi os selv?

Som læger er vi drevet af ambitioner og ansvarsfølelse – og ønsker at give patienter den bedste behandling – både efter højeste faglige standard og medmenneskelighed.

Under foredraget dykker vi ned i, hvordan vi møder patienter som hele mennesker, der reagerer følelsesmæssigt forskelligt – og hvorddan vi  samtidig honorerer de faglige krav og forventninger fra mange andre og os selv ikke mindst, på den empatiske måde, som vi ønsker.

Foredrag 3: til medicinstuderende

Når vi som starter på medicinstudiet er vi i udgangspunktet fyldt med empati og compassion. Både på studiet og i vores gerning, vil vi gerne præstere godt. Vi stiller store krav til os selv.

For mange flytter opmærksomheden sig ubevidst, når vi kommer i gang med speciallægeuddannelse og karriere.

Foredraget sætter fokus på:

 • Mindfulness
  Et effektivt redskab til at fokusere, får du time-out, pit-stop, overblik. Du lærer at være til stede og skabe nærvær. Glæde og meningsfuldhed. Mindfulness gør at du tænker klarere, træffer bedre beslutninger. Større koncentration, større effektivitet og mindre risiko for klager.
 • Compassion
  At være med det svære – at føle med. Det er en klog måde at være på overfor patienter og alle andre (også sig selv) som nedsætter risikoen for udbrændthed. Vi mester bedre selv de vanskeligheder vi møder.
 • Arbejdsglæde
  Kun ved at kunne være nærværende til stede. Ikke kun tænke, men også mærke og være. Det kræver vejrtrækning og opmærksomhed på kroppen  – indefra og ud. Mennesker der er nærværende tilstede – ”gør indtryk”. God påvirkning og kommunikation i forhold til pt. og kollegaer.
 • Hjernens følelsesregulerende systemer
 • Kontakten til følelser og tanker
  Opmærksomhed på og accept af de tanker og følelser, der er. Bekymringer. Nuet.

Ændring af vaner er svært – men vi kan sagtens. Små skridt. Kompasnålen der ændres lidt, vil betyde hvis vi går i samme retning at vi er et helt andet sted om få måneder.

 Grethe er en eminent god taler, inddrager mange relevante cases og udsagn og dette med en fremragende humor som holder publikum aktiveret.

Til Grethes foredrag gjorde hun brug af sine gode tegneegenskaber, hvilket fungerede rigtig godt til at fastholde nærværet og øge indlevelsesevnen.

Det var super godt og interessant med de indlagte øvelser. Jeg kom fra hovedet ned i kroppen, og kom til at tænke nogle andre tanker end jeg plejer.

Som medicinstuderende i slutningen af studiet er temaet højaktuelt og har gjort mig endnu mere bevidst om at øge fokus på at mærke og passe på mig selv i mit fremtidige lægeliv.

Grethe var imponerende dygtig til hele tiden at henvise til evidens og litteratur samt spændende bøger på dette felt – det øger troværdigheden, giver tyngde og giver lyst til at fordybe sig mere i den verden.

Mette Rod Christensen
Medicinstuderende, Formand for SAMS, Århus Universitet

Jeg har virkelig fået noget at tænke over, efter at have hørt Grethe Harbos foredrag. Måske kan jeg undgå at blive sygemeldt med stress…

Lene, tilhører til foredrag

Grethe har helt tydeligt en stor erfaring som læge, både indenfor hospitals og praksisverden. Det er dejligt og inspirerende, at hun deler metoden til en mindre presset hverdag.

Kirsten, tilhører til foredrag

Er du interesseret i at høre mere om et foredrag?

Få et foredrag af Grethe Harbo i din praksis, afdeling, forening, virksomhed eller andet. Send en forespørgsel ved at udfylde kontaktformularen og giv gerne besked om, hvor mange I er, hvorhenne, hvilket arrangement I skal afholde og evt. hvilket foredrag I er interesserede i.

Her kan du tilføje lidt informationer om dit arrangement


Du kan altid skrive til gh@laegensstol.dk, hvis du har spørgsmål til kurset, eller ønsker at sende en besked.

Bag om foredragene:

Foredragsholderen er Grethe Harbo, tidligere overlæge og praktiserende speciallæge, uddannet coach samt foredragsholder og indehaver af Lægens Stol.

Hun fortæller ærligt om hvordan hun ændrede sit liv fra at være opbrugt til at få overskud, da hun selv stod på kanten af en stress-sygemelding i en meget presset hverdag som praktiserende speciallæge.

Grethe Harbo har mange års erfaring som underviser og foredragsholder inden for lægevidenskab og modtager gode reaktioner fra sine tilhørere.

Med humor og selvironi fortæller Grethe Harbo om sine oplevelser og udfordringer som læge og overlæge på offentlige sygehuse samt om opstarten af hendes speciallægeklinikker.

Undervejs fortæller hun også ærligt om, hvad der skete, da hun overhørte alle stresssignaler – på trods af sin uddannelse som læge – og først stoppede op da kroppen og hjernen sagde fra.

Grethes mål er at inspirere andre til at stoppe op i tide, og hun deler tips til, hvordan man med enkle tips undgår at brænde ud.

Hvem er jeg?

Jeg hedder Grethe Harbo, jeg er lægefaglig coach. Og jeg har selv følt nøjagtig lige som dig.

For mig – og sikkert også for dig – skete der det, at jeg stirrede mig blind på at tage mig af patienters og mange andres behov først. Indtil jeg en dag selv blev syg af stress og endte som patient.

Jeg har selv mærket forandringen at gå fra en presset hverdag til mere ro og rummelighed. Og jeg vil gerne lære dig at gøre det samme.

At støtte, vejlede og genopbygge, så du kan finde ind til mere ro, balance, klarhed og styrke i dit lægeliv – og blive den læge, du gerne vil være.

Jeg glæder mig til at høre fra dig – og til at hjælpe dig med at genfinde glæden ved at være læge.

De bedste kollegiale-hilsner
Grethe Harbo